top of page
Writer's picturePrettyday Emilia | Emilia Lehtlö

Ripsiliima-allergia oireet: Tunnista ärsytys- ja allergiaoireet

Päivitetty: 1. lokak.


Turvalliset hybridi ripsienpidennykset
PrettyDay Emilia - Hybridi ripsienpidennykset

Ripsienpidennykset ovat suosittu tapa korostaa katsetta ja säästää aikaa arjen laittautumisessa. Kuitenkin jotkut saattavat kokea epämiellyttäviä oireita ripsienpidennysten laitosta, ja tämä herättää kysymyksen: olenko allerginen ripsienpidennysliimalle? Tässä blogitekstissä käymme läpi, mitä ripsiliima-allergia tarkoittaa, millaisia oireita ripsienpidennysliima voi aiheuttaa, ja mitä tehdä, jos saat ripsiliima-allergiaan viittavia oireita


Tämä blogiteksti tarjoaa kattavan ja asiantuntevan vastauksen ripsiliima-allergian ja ärsytyksen aiheuttamiin oireisiin. Se antaa käytännön vinkkejä asiakkaille ja auttaa hakeutumaan oikeaan tahoon allergiaepäilyn ilmetessä.




 


Mitä on ripsiliima-allergia?


Allergia on kehon puolustusmekanismi aineelle, jonka se mieltää vaaralliseksi. Kun elimistö kohtaa tällaisen aineen – kuten ripsienpidennysliiman sisältämän kemikaalin – se voi reagoida puolustautumalla. Tämä aiheuttaa allergisia oireita, jotka voivat vaihdella lievistä voimakkaisiin. Ripsiliima-allergia on sairaus, joka ei parane ajan saatossa. Ripsienpidennysliimassa yleisimpiä allergisten reaktioiden aiheuttajia ovat syanoakrylaatit, liimojen pääraaka-aine. Ripsiliima-allergia voi muodostua pikkuhiljaa useiden altistuskertojen myötä, mutta allergia on kuitenkin harvinainen.

Liimojen akrylaatit kovettumattomassa muodossaan luokitellaan erittäin vahvoiksi kemikaaleiksi ja ärsykkeeksi. Lisäksi monet liimat sisältävät huhupuheiden mukaan yleisimmin allergisoivaa väriainetta, carbon blackia, sekä muita keholle erittäin haitallisia kemikaaleja, kuten hapettumisenestäjiä, yleensä hydrokinonia.

Tämän vuoksi ripsienpidennyksiä ei laissa suositella alle 16-vuotiaille ja vain koulutettu ripsiteknikko saisi käsitellä tällaisia kemikaaleja.



Ripsiliima-allergian ja ärsytyksen oireet:


Ripsienpidennysliima voi aiheuttaa sekä allergiaoireita että ärsytysoireita silmissä. On tärkeää erottaa nämä toisistaan, sillä ärsytysreaktiot ovat yleensä ennaltaehkäistävissä, eivätkä välttämättä johdu ripsiliimasta, kun taas ripsiliima-allergia oireet voi vaatia hoitoa ja johtaa pahimmillaan anafylaktiseen shokkiin.


Ripsiliima-allergiaan viittavat oireet:

  • Yleisin ja selkein oire: Silmäluomien tai silmien ympärystön turvotus

  • Silmien voimakas punoitus ja rähmiminen

  • Ihoärsytys/turvotus silmien ympärillä tai myös muualla kasvoissa.

    • Yleisimmin allergian aiheuttama turvotus esiintyy usein viivästyneenä 1-3 päivää ripsilaiton jälkeen ja se voi usein muodostua vain toispuoleisesti toiseen silmään.


Ärsytysreaktioon viittavat oireet:

  • Lievä punoitus tai ärsytys, joka menee ohi muutamassa tunnissa tai päivässä

  • Paikallinen punoitus ja arkuus silmien alaosassa

  • Silmien vuotaminen

    • Ärsytysoireet esiintyvät heti laiton aikana ja sen jälkeen, mutta laskevat usein nopeasti, eivätkä vaadi hoitoa. Niihin kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti, sillä toistuvasti ärsytysreaktioille altistaminen voi pahentua yliherkkyydeksi ja kehittyä allergiaksi.


Miten toimin, jos epäilen ripsiliima-allergiaa?


Jos epäilet olevasi allerginen ripsienpidennysliimalle, toimi seuraavasti:


Arvioi oireitasi, mikäli oireet ovat vahvat tai sinulla esiintyy turvotusta käänny ensimmäisenä lääkärin puoleen.

Vain lääkäri voi tehdä ripsiliima-allergia diagnoosin ja määrätä tarvittavan hoidon.


Mitä seuraavaksi, tuleeko ripsienpidennykset poistaa allergian takia?


Tämä on hankala kysymys, sillä todennäköisin allergian aiheuttaja, syanoakrylaatti on ärsyke ja allergeeni vain kovettumattomassa muodossaan. Kun ripset on asennettu ja syanoakrylaatti on kovettunut se ei enää allergisoi tai pahenna oireitasi. Itse pidennykset voivat kuitenkin tuntua erittäin epämukavalta ärtyneellä/turvonneella iholla.

Mikäli ripset poistetaan oikeaoppisesti poistoaineella, poistoaine muuttaa akrylaatin jälleen kovettumattomaan muotoon, jolloin liima saattaa ärsyttää ja pahentaa oireita entisestään.

Siksi poistamista kannattaa miettiä tapauskohtaisesti:


  • Mikäli itse ripsikuidut eivät aiheuta ärsytystä silmissä, kuten kutinaa ja ärsytystä turvonneeella iholla, ei niitä välttämättä ole tarpeen poistaa.

  • Jos pidennykset kuitenkin tuntuvat ikävältä ja/tai lääkäri on määrännyt ne poistettavaksi on poisto tehtävä heti.

Lääkärin määrämä voide/silmätipat helpottavat oireisiin nopeasti ja irrottavat pidennykset tehokkaasti, joten poisto ei siis ole välttämätön, mikäli pidennykset eivät tunnu epämukavalta.


Huom! Poisto tapahtuu aina ammattilaisen toimesta, ethän lähde repimään tai yritä liottaa pidennyksiä irti itse! Kotikonstit voivat aiheuttaa paljon epämukavuutta, sekä vauriota omiin ripsiin.



Onko olemassa allergiavapaata ripsiliimaa?


Valitettavasti allergiavapaata ripsienpidennysliimaa ei ole olemassa, markkinoilla on

”hypoallergeenisia liimoja”, suurimmaksi osaksi ne ovat harhaanjohtavasti markkinoitu, eikä todellisuudessa hypoallergeenista liimaa ole.

Markkinat ja tuotteet toki kehittyvät jatkuvasti, mutta toistaiseksi (2024) mitään liimaa ei voida valmistaa ilman akrylaattia.

Akrylaatteja käytetään myös mm. seuraavissa:

  • Kauneudenhoito: Ripsienpidennysliimat, rakennekynnet, tekoripsiliimat, magneettiripset, osa kynsilakoista, ripsiväreistä, hiuslakoista ja -geeleistä.

  • Hammashoidossa käytetyt akrylaatit, kirurgiset haavaliimat, pikaliimat ja esim. maalit, lakat, tarrat tai teipit.


Lista on yllättävän pitkä ja pahimmillaan olen kuullut ripsiliima-allergian pahentuneen niin, että myös osa yllämainituista tuotteista voi laukaista allergiaoireita.

Ripsiliima-allergia on ajansaatossa parantumaton, oireet ovat vakavasti otettava asia, jonka kanssa ei kannata leikkiä.

Ripsienpidennyksiä ei siis tule tehdä allergisoituneelle ollenkaan.


Ripsienpidennysliimalle allergiosoitunut voi kuitenkin yleensä ongelmitta testata lash liftiä tai erilaisia itse liimattavia tekoripsiä. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että riski toisen akrylaattiallergian puhkeamiselle on kuitenkin suurempi, jos oireita on jo yhdestä akrylaatista muodostunut.



 


Näin tunnistat ärsytysoireet ripsienpidennysliimasta


Ärsytysreaktioille voi olla monia syitä. Kuitenkin useimmiten ärsytysreaktioon; punoittaviin, vuotaviin ja kirveleviin silmiin on syynä herkät tai kuivat silmät, joihin pääsee liiman höyryjä ripsilaiton aikana. Ärsytysoireet voivat olla myös merkki yliherkistymisestä tai alkavasta allergiasta.


Ärsytysoireet ovat yleensä lievempiä kuin allergiaoireet, ja ne menevät usein ohi muutaman tunnin tai päivän sisällä ilman erityistä hoitoa. Oireita voidaan kuitenkin helpottaa esim. kosteuttavilla silmätipoilla.

Ärsytysreaktio voi johtua myös mm. pidennysten kiinnitystekniikasta, huonosta hygieniasta tai teipeistä/geelilapuista.

Ärsytysreaktiot ovat täysin oma lukunsa ja näistä Emilia kertoo enemmän mm. Sosiaaalisessa mediassa (instagram, TikTok, Facebook) @prettydayemilia



Miten ripsiliiman aiheuttamia ärsytysoireita voi ennaltaehkäistä?


Tämä on sinulle, joka olet kokenut ärsytysoireita ripsien laitossa.

Ärystyksen ehkäisyyn on monia keinoja ja myös herkille silmille on mahdollista tehdä ripsienpidennyksiä, ilman ärsytysoireita.


  • Valitse tekijäsi huolella!!

    Peruskoulutuksessa ei välttämättä opeteta herkkien silmien parissa työskentelyä, joten kannattaa valita luotettava ammattilainen, jolla on kokemusta alalta. Kokemuskaan ei aina takaa laatua, joten ole tarkka ja kriittinen.

    Jos sinulla on herkät silmät, ei välttämättä kannata valita tekijää, joka mainostaa töitään punoittavilla silmillä.

    Esimerkiksi kouluttautunut hellävarainen ripsiteknikko varmasti ymmärtää herkkiä silmiä, sekä valitsee tuotteet hellävaraisuus edellä,

    sillä vahvat liimat ja väärät tekniikat voivat aiheuttaa turhaa ärsytystä herkille silmille.


  • Pidä silmät kiinni koko ripsilaiton ajan:

    Suurin osa ärsytysoireista johtuu liimahöyryistä, joten emme halua niiden leviävän silmiisi ripsilaiton aikana. Jos sinulla on levottomat silmät vältä kofeiinia ennen ripsilaittoa. Pyri

    olemaan hiljaa, sekä rauhassa laiton aikana ja kuuntele vaikka omaa musiikkia.



  • Poista piilolinssit ja käytä silmätippoja:


Piilolinssit voivat aiheuttaa ärsytystä ja ne on aina poistettava ripsilaiton ajaksi.


Öljyttömät silmätipat ripsienpidennyksille
Thealoz duo silmätipat - Yliopiston Apteekki

Liima imee kosteutta silmästä ja siksi kuivat silmät reagoivat herkemmin liiman höyryihin. Voit ennaltaehkäistä ärsytystä käyttämällä kosteuttavia silmätippoja ennen ja jälkeen ripsilaiton. Ripsienpidennyksille sopivat öljyttömät silmätipat, suosittelen esim. Thealoz duo - silmätippoja.



  • Pese ripset!

    Unohda kastelukielto ja ajatukset, että ripsiä ei saa pestä!

    Uusimpien koulutustietojen mukaan ripsien pesu heti laiton jälkeen ennaltaehkäisee allergian ja ärsytyksen muodostumista. Peseminen kovettaa ripsiliimaa, sekä huuhtoo silmäluomien iholle tarttuneen liimahöyryn.

    Ripsienpidennysten pesuun käytetään vain ammattilaisen suosittelemaa vaahtoa. Kun ostat ripsienpidennysten vaahdon omalta tekijältäsi, tekijä pystyy takaamaan työnsä laadun ja maksimaalisen pysyvyyden.


Miksi ripsienpidennyksiä tulee pestä?


Ammattitaitoinen ripsiteknikko antaa jokaiselle ripsiasiakkaalle kattavat kotihoito-ohjeet ja tuotteet oikeaoppiseen ripsien hoitoon.

Ripsien luonnollinen tehtävä on suojata silmiä keräämällä likaa ja pölyä. Normaalisti lika karisee luonnonripsistä räpyttäessä, mutta pidennykset ovat silmissä tiheämmin kuin omat ripset, joten ne voivat pesemättöminä olla melkoinen bakteeripesäke!

Ripsienpidennysten käyttäjillä on aina isompi riski saada silmätulehdus. Pahimmillaan lika houkuttelee esim. Talipunkkeja elämään ripsien tyveen.

Hyvin pestyt ja hoidetut pidennykset myös näyttävät ja tuntuvat miellyttävemmiltä pidempään!

Ripsivaahdon ostaminen on siis hyvin pieni investointi ripsienpidennysten huoltovälin pidentämiseen.

Ripset tulisi pestä päivittäin, mielellään iltaisin, mutta pesun voi tehdä myös useammin kuin kerran päivässä. Hyvällä ripsivaahdolla poistetaan lisäksi mahdolliset silmämeikit.

Pesu ripsille tapahtuu siveltimen kanssa, jolla hellästi vaahto imeytetään ripsien tyveen. Ripsien tyviosa on tärkeä käydä läpi, sillä se kerää eniten likaa.

Lisäksi muistathan kuivata ripset paperiin pesun jälkeen ja harjata ripset kuivana.

Ripset tulisi pestä myös juuri ennen pidennysten huoltoa (mielellään ripsiteknikon toimesta), jotta maksimoidaan ripsien pysyvyys, sekä varmistutaan hyvvästä hygieniasta ja vältetään silmätulehdukset.


Ruthie Belle ripsivaahto herkille silmille
Ruthiebelle.com ripsivaahto



Ripsivaahto herkille silmille


Kaikki ripsienpidennysvaahdot eivät tietenkään sovi kaikille ja on hienoa, jos herkkäsilmäinen asiakas voi kokeilla tekijän myymää ripsivaahtoa ennen ostopäätöstä (eli pestä ripset ennen laittoa/sen jälkeen ja katsoa kirveleekö se silmiä).

Asiakaskokemuksista voi kertoa, että parhaiten herkille silmille on sopinut koostumukseltaan hieman ”vetisempi” vaahto. Tiheä, paljon hoitavia aineita sisältävä vaahto on ehkä hellävaraisempi iholle, mutta se on paksun vaahdon johdosta hankalampi huuhdella pois, jolloin vaahtoa helposti jää ripsiin ja se yleensä kirvelee.

Vaahto tulisi siis pyöritellä hellästi siveltimen kanssa ripsen tyvelle ja sen jälkeen pestä erittäin huolellisesti.

PrettyDay Emilia jälleenmyy Ruthie Bellen tuotteita, ja suosittelemme herkille silmille Ruthie Bellen tuotteita ja puhdistuvaahtoa, joka puhdistaa tehokkaasti ja huuhtoutuu erittäin hyvin ripsistä.

Ruthie Bellen tuotteita voit tilata kotiin alennuskoodilla ”Emilia” -10%.









Voiko herkille silmille tehdä ripsienpidennyksiä?


Herkille silmille on mahdollista tehdä ripsienpidennyksiä, kunhan käytetään oikeita tuotteita ja tekniikoita. Ammattilainen, joka on erikoistunut herkkien silmien hoitoon, voi käyttää hellävaraista ripsiliimaa ja varmistaa, että pidennykset tehdään turvallisesti.

On tärkeää kertoa aina etukäteen ripsiteknikolle, jos sinulla on herkät silmät tai aiempia oireita. Ammattitaitoinen teknikko osaa silloin valita oikeat tuotteet ja neuvoo, miten pidennyksistä huolehditaan jatkossa.

Ylempää voit lukea, miten herkkien silmien kannattaa valmistautua ripsilaittoon.



Löydä ripsienlaittajasi


Tutustu hellävaraisiin ripsiteknikoihin, jotka ovat erikoistuneet ja kouluttautuneet herkkien silmien kanssa työskentelyyn.

Jos olet saanut oireita tai epäilet herkkyyttä ripsiliimalle, suosittelemme ottamaan yhteyttä hellävaraiseen ripsiteknikkoon, joka on kouluttautunut työskentelemään herkkien silmien kanssa. PrettyDay Emilian löydät Kuopiosta – ota yhteyttä tai varaa aika suoraan tästä.


PrettyDay Emilian koulutuksen käyneet hellävariset ripsiteknikot löydät täältä



 

Blogitekstin kirjoittajasta


PrettyDay Emilia, hellävarainen ripsiteknikko, nainen

Emilia on ollut ripsiteknikkona vuodesta 2017, hän itse herkistyi ripsiliimoille jo pian työn aloittamisen jälkeen.

Oman herkistymisen kautta syntyi syvä kiinnostus tutkia ja opiskella ripsiliima-allergiaa, oireita sekä ripsialan tuotteita ja kemikaaleja. Syntyi tarve ja intohimo löytää ratkaisuja, jotta herkätkin silmät voisivat nauttia ripsienpidennysten helppoudesta ilman pelkoa allergisoitumisesta.

Hän on käynyt useita ripsikoulutuksia;

Suomessa, Virossa, sekä hankkinut paljon tietoa verkosta ja omista asiakastöistä.


Emilia haluaa jakaa tietoisuutta ripsialalla ja siksi hän kouluttaa ja opettaa hellävaraisia ripsiteknikoita

Tässä blogissa hän haluaa opettaa sekä asiakkaita, että ripsiteknikkoja ripsiliima-allergiasta ja oireista.



62 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page