top of page
Writer's picturePrettyday Emilia | Emilia Lehtlö

Millaiset työskentelytilat ripsiteknikolla tulisi olla, jotta on mahdollista luoda turvalliset ripsienpidennykset?

Päivitetty: 16. toukok.

Teetkö tai harkitsetko tekeväsi ripsienpidennyksiä, tai haluaisitko tarjota ripsiteknikolle tiloja kauneushoitolastasi? Tässä artikkelissa kerron, millaisia asioita tulisi ottaa huomioon ripsiteknikon työskentelypisteessä, jotta luodaan tila, jossa luodaan turvalliset ripsienpidennykset niin ripsiteknikon, kuin asiakkaankin näkökulmasta.


Artikkeli pohjautuu Työturvallisuuslaitoksen suosituksiin ripsiteknikon työturvallisuuteen liittyen, jokaisen ripsiteknikon kannattaisi perehtyä näihin suosituksiin.



Tiesitkö, että liima on vahva, terveydelle haitallinen kemikaali? Käsitellään hieman liiman aiheuttamia terveyshaittoja, jotta ymmärrät, miksi oikea työtila on niin tärkeää.


Ripsiteknikolle hiljalleen muodostuva allergia tuntuu olevan kovin yleistä, oman kokemukseni mukaan erittäin moni ripsiteknikko saa oireita yli 5 vuoden alalla työksenneltyään ja allergian vuoksi myös moni tuntemani ripsitekikko on joutunut vaihtamaan alaa. Allergisoitumisen ehkäisemiseksi oikeanlaisen työtilan löytäminen on erittäin tärkeää heti alalla aloittaessa.


Ripsiliimojen höyryt hengitettynä voivat aiheuttaa seuraavanlaisia oireita:

  • Pääkipu

  • Korvakipu

  • Yskä

  • Hengitysvaikeudet tai hengenahdistus - Voi johtaa jopa astmaan

  • Nuha - jopa krooninen nuha

  • Aivastelu



Hellävaraiset ja turvalliset ripisenpidennykset
Turvalliset ripisienpidennykset syntyvät ammattitaitoisen ripisteknikon käsittelyssä, joka huomioi niin oman kuin asiakkaansa terveyden.


Pitkään jatkunut altistaminen oireille voi johtaa astman tai kroonisen nuhan muodostumiseen.

Lisäksi ripsiteknikolle voi muodostua iho-kosketusallergia. Tässä keskitymme kuitenkin hengitysteiden kautta aiheutuvaan allergiaan.


Liimoista ja liimahöyryistä on erittäin tärkeää puhua. Ripsiteknikkona olisi tärkeää ymmärtää käytettyjä tuotteita ja niiden raaka-aineita, sekä niiden turvallista käyttöä. Siksi olen kehitellyt ripsiteknikoille Hellävaraiset ripsienpidennykset - verkkokoulutuksen, jossa opit ymmärtämään aiheita.


Hengitysteiden kautta allergisoituminen liimoille tapahtuu akrylaattiyhdisteistä vapautuvien höyryjen hengittämisestä. Liimahöyryt ovat haitallisia erityisesti keuhkoille.


Näin luodaan turvalliset ripsienpidennykset ja turvallinen työtila:


Mikäli työskentelet tai oleilet samassa tilassa ripsiteknikon kanssa altistat myös itseäsi liimahöyryille. Tätä kannattaa miettiä, jos harkitset vuokraavasi tiloja ripsiteknikolle.

Ripsiteknikolla tulisi olla oma työhuone. Näin varmistutaan, että liimahöyryille ei turhaan altistu muita henkilöitä. Näin liimahöyryt voidaan myös sulkea erilliseen tilaan, jolloin myös ripsiteknikko pääsee poistumaan ripsitiloista puhtaaseen ilmaan.


Ripsiteknikko kampaamossa:

Mikäli ripsiteknikko työskentelee kampaamossa, on hyvä tiedostaa, että värien ja permanenttien sisältämä ammoniakki ilmassa tai eteeriset öljyt/hajusteet voivat vaikuttaa liiman toimivuuteen. Ammoniakki ilmassa voi aiheuttaa liiman shokkikovettumisen, eli liima kuivuu ilmassa, ennenkuin ripsikuitu ehditään kiinnittää omaan ripseen. Tämä voi aiheuttaa pysyvyysongelmia.


Ripsienpidennysasiakkaat:

Asiakkaalle altistus on merkittävästi pienempi, sillä altistusaika on paljon lyhyempi, kuin ripsiteknikoilla, kuitenkin huonosti ilmastoidussa tilassa myös asiakas voi tuntea liimahöyryistä aiheutuvan hengenahdistuksen.


Ilmanvaihto on tärkeää:

Tämän vuoksi tärkein asia tilaa pohtiessa olisi varmistua riittävästä ilmanvaihosta. Ilmanvaihto on ttl:n suositusten mukaan 6 litraa sekunnissa jokaista huoneessa olevaa henkilöä kohden. Myös korkea huone on hyvä vaihtoehto. Ripsiteknikon työhuoneessa tulisi myös olla tuuletusikkuna, jotta ilma kiertää. Hapensaanti edistää ripsiteknikon hengitystä, mutta myös liiman ihanteellista toimivuutta. Kaikista paras ilmanvaihto ripsiteknikolle olisi kohdepoisto, joka puhaltaisi liimahöyryt suoraan putken kautta ulos. Hyvän ilmanvaihdon edistämistä kannattaa pohtia ripsitilaa suunnitellessa.


Paras suojauskeino ripsiteknikolle olisi tietysti raitisilmamaski. Myös puolinaamari, jossa on AB-suodatin, soveltuu ripsityöhön. B-suodatin vähentää hengitysilmasta syanoakrylaatteja ja A-suodatin liiman muita kemikaaleja sekä työssä käytettäviä liuotinaineita.


Jos AB-suodattimia ei ole saatavilla, myös ABE- tai ABEK-suodattimet soveltuvat. maski on hyvä ja edullisempi suojauskeino. Kirurgiset maskit eivät suodata liimahöyryjä lainkaan.


Kerrataan vielä lista ripsiteknikon työtiloista:

  • Oma tila/työhuone ripsille

  • Hyvä ilmanvaihto!

  • Korkea huone

  • Ikkunallinen tila


Jos työskentelet ripsiteknikkona tai ripsiteknikon kanssa, pysy tietoisena liimasta vapautuvista höyryistä ja vältä niiden ylimääräistä hengittämistä tai niille altistumista.




193 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page